Skip to main content

CBSE CLASS 11th BIOLOGY SYLLABUS 2018-19 COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION

CLASS 11th Biology SYLLABUS 2018-19  COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION


UNITCHAPTERMARKSDOWNLOAD1. Diversity of Living OrganismsChapter–1: The Living World

Chapter–2: Biological Classification

Chapter–3: Plant Kingdom

Chapter–4: Animal Kingdom

072. Structural Organisation in Plants and AnimalsChapter-5: Morphology of Flowering Plants

Chapter-6: Anatomy of Flowering Plants

Chapter-7: Structural Organisation in Animals

12
3. Cell: Structure and FunctionChapter-8: Cell-The Unit of Life

Chapter-9: Biomolecules

Chapter-10: Cell Cycle and Cell Division

154. Plant PhysiologyChapter-11: Transport in Plants

Chapter-12: Mineral Nutrition

Chapter-13: Photosynthesis in Higher Plants

Chapter-14: Respiration in Plants

Chapter-15: Plant - Growth and Development


185. Human PhysiologyChapter-16: Digestion and Absorption

Chapter-17: Breathing and Exchange of Gases

Chapter-18: Body Fluids and Circulation

Chapter-19: Excretory Products and Their Elimination

Chapter-20: Locomotion and Movement

Chapter-21: Neura…

class 10th FIT (FOUNDATION OF INFORMATION TECHNOLOGY (Code:165) Important questions & Sample questions


Download App for CBSE BOARD EXAM 2018 (FOR CLASS 10th/12th) CLICK HERE
Download VyakhyaEdu App for CBSE BOARD EXAM 2018 (FOR CLASS 10th/12th) -  CLICK HERE



 SUBSCRIBE US ON YOUTUBE 




    FOUNDATION OF INFORMATION TECHNOLOGY 
    (Code: 165)
    CLASS:-X (2017-18)

    General Instructions:
    (i) The sample question paper consists of 16 questions.
    (ii) All questions are compulsory; however internal choice has been given in few questions.

    1. Multiple Choice Questions


    a. Which one of the following is an e-Shopping website:

    i) Flipkart
    ii) Amazon
    iii) Snapdeal
    iv) All of above

    Ans. (iv)
    (1 mark for correct answer)


    b. Background is an attribute of:

    i) tag
    ii) tag
    iii) tag
    iv) tag

    Ans. (i)
    (1 mark for correct answer)


    c. A link used to navigate or open other web pages on a website on internet is called:

    i) Higherlink
    ii) Hyperlink
    iii) Heterolink
    iv) None of above

    Ans. (ii)
    (1 mark for correct answer)


    d. A total of how many headings are there in html:

    i) 4
    ii) 6
    iii) 7
    iv) 8
    Page No. 2

    Ans. (ii)
    (1 mark for correct answer)


    e. Which one of the following is not an attribute of tag:

    i) NAME
    ii) HREF
    iii) Source
    iv) Both (i) & (ii)

    Ans. (iii)
    (1 mark for correct answer)

    2. What is Blog?

    Ans. Blog is an alternative word for weblog. People often write about their opinion or thought on a particular topic just like they write in their diary or journal. People who write on blogs are called bloggers.
    (1 mark for correct answer)


    3. Discuss the purpose of HTTP briefly.

    Ans. Full form of HTTP is Hypertext Transfer Protocol. It is the foundation of data communication for the World Wide Web.

    (1 mark for correct answer)


    4. Tamanna needs to store and transport the data. She should use HTML or XML?

    Ans. She should use XML.

    (1 mark for correct answer)


    5. Name the protocol which is used for uploading & downloading data from remote site.

    Ans. FTP (File Transfer Protocol)

    (1 mark for correct answer)


    6. What is the full form of URL?

    Ans. Full form of URL is Uniform Resource Locator.

    (1 mark for correct answer)


    7. What is the purpose of a web browser? Give the name of any two popular web browsers.

    Ans. A web browser is an application program used for exploring the information resources available on the World Wide Web to retrieve the required information.
    Two popular web browsers are Google Chrome and Mozilla Firefox.

    (1 mark for correct purpose of web browser)
    (½ mark each for any two popular web browser name)


    8. Explain the term Digital Divide.

    Ans. It is an economic and social inequality with regard to access to, use of, or impact of Information and Communication Technologies (ICT).

    (2 mark for correct answer)


    9. Define cell padding and cell spacing with respect to tables in HTML.
                   OR
    Define container & empty tags in HTML.

    Ans. CELLSPACING controls the space between table cells and CELLPADDING sets the amount of space between the contents of the cell and the cell wall.
    OR
    Container tags are tags which have both opening as well as closing tag like …… whereas empty tags are tags which have only opening tag like

    (2 mark for correct answer)


    10. What is a primary key in a table?
            OR
        What is the need of a database? Discuss briefly.

    Ans. A primary key is a special relational database table column (or combination of columns) designated to uniquely identify each & every table record. It does not contain NULL & duplicate values
                  OR
     A database is usually a large collection of data which is organized in a very effective and efficient manner. It allows the user for rapid search and retrieval of required information.

    (2 mark for correct answer)


    11.Differentiate between
          and 
    tag with suitable example.

    Ans. 
    stands for Ordered List which can be either numerical or alphabetical while
    stands for Unordered List which can be either disc, square or circle.

    Code examples containing
    and
    is given below with their respective outputs:

    HTML CODE AND OUTPUT
    HTML CODE AND OUTPUT
    CODE
    Hobbies






  • Games






  • Programming
  • CODE
    Hobbies






  • Games






  • Programming






  • Dramatics
  • OUTPUT






  • Dramatics
  • OUTPUT
    (1 mark for correct differentiation of and tag)
    (2 mark for suitable examples)


    12. What is the purpose of tag? Mention it’s any two attributes along with their purpose.

    Ans. 

    tag is used to insert images in any webpage.
    Its two main attributes are as follows:
    SRC: It specifies the URL of the image.
    ALT: It specifies an alternate text for an image.

    (1 mark for correct purpose of tag)
    (1 mark each for any two attributes along with their purpose)


    13. What is e-Learning? Mention any two main benefits of e –learning with respect to the use of Information Technology.

    Ans.

    Learning with the help of electronic resources like computers, tablets, smart phone, internet etc. is known as E-learning. Advantages of eLearning are:
     It is time saving as well as removes the distance barrier between learner & teacher.  It has quicker delivery cycle times than traditional classroom-based instruction.  It is less expensive to set-up an e-learning environment.

    (1 mark for correct definition of e-Learning)
    (1 mark each for any two correct benefits of e-Learning)


    14. Differentiate between Crackers & Hackers.
         OR
    Ishan, a trainee in a multinational bank has just got his first official computer with internet facility in his office. Explain him about Malware, its types and any two precautionary measure he should be taken for information security.

    Ans. In computing, a hacker is any skilled computer expert who uses their technical knowledge to overcome a problem or otherwise gains remote access to a protected computer system mainly to get thrill out of it. A cracker is also a skilled computer expert but he/she breaks into or otherwise violates the system integrity of remote machines with malicious intent. Having gained unauthorized access, crackers destroy vital data, deny legitimate users service, or cause problems for their targets.

    (3 marks for correct differentiation)

    OR 

    Malware is a computer software which is specifically designed with malicious intention generally to disrupt, damage, or gain authorized access to a computer system. It can be of various types like Virus, Worms, Trojan Horses etc. Any two precautionary measures to be taken against malware are as follows:  Install quality Antivirus software  Regular update of Antivirus software and regular PC scan  Do not click on unknown or suspicious links  Avoid pirated software

    (1 mark for correct definition of Malware)
    (1 mark for its correct types)
    (½ mark each for any two precautionary measures)


    15. Write the HTML code to generate the following web page with the given below specifications:
    (a) Bordered table should have background color in pink.
    (b) Table’s header row with a heading “INCOME TAX SLABS 2017-18” should spread over four cells.
    (c) After heading row, first cell of next row should spread over five rows with an image named “it.jpg” stored in d: drive.
    (d) Set the space between the cell wall and the cell content to 10 pixels and set the space between the cells to 10 pixels.
    (e) At the bottom of the page, a link to next page is there which is linked to another webpage named “next.html”.


    Ans.

    Income Tax Slabs 2017-18
    INCOME TAX SLABS 2017-18


    S.No.

    Income Range

    Tax%

    1

    0 – 250000

    NIL

    2


    250001 - 500000

    10%

    3

    500001 - 1000000

    20%

    4

    >1000000

    30%

    (1 mark for correct use of tag fulfilling given specification)
    (1 mark for correct use of colspan attribute of
    tag)
    (1 mark for correct use of rowspan attribute of
    tag along with tag)
    (1 mark for correct use of cellspacing and cellpdding)
    (1 mark for correct use of tag)



    16. Attempt any one question out of the given two: 

    A. Sahiba, a website designer with “International Designers Pvt. Ltd.” has written the following code. Observe the code given below and answer the following questions:
    Albert
    Computer
    Manisha
    Accounts

    i. Are these tags part of HTML code or XML code?
    ii. Identify the root element.
    iii. Mention any two child elements.
    iv. Mention any two attributes.
    v. An xml document can have more than one root element. Is it true or false?

    OR

    B. Vani, a class X student has recently completed her HTML course and just started learning XML. Help her in the following:

    i. Mention her any one main difference between HMTL and XML.
    ii. She has been told that “All major browsers have a built-in XML parser to access and manipulate XML”. Is this statement right or wrong?
    iii. Explain her the purpose of comments in XML document.
    iv. Tell her the syntax to put comments in XML documents.
    v. Explain her the meaning of well-formed XML documents.

    Ans.

    A.
    i. These tags are part of XML code.
    ii.
    iii. and
    iv. eid and deptid
    v.false

    OR

    B.
    i.Primary purpose of HTML is to design a webpage while XML is used to store and transport the data.
    ii.Right
    iii.Comments are added as notes or lines for understanding the purpose of an XML code.
    iv.A comment starts with .
    Syntax for comments are as follows:
    v. An XML document with correct syntax is called "Well Formed".

    (1 mark for each correct answer

    Other posts you might be interested in:





    Comments

    Popular posts from this blog

    IMPORTANT MAP QUESTIONS (ITEMS) FOR CLASS - X S.S.T ( SOCIAL SCIENCE ) 087 CBSE BOARD EXAM 2018

    Mathematics (041) Class X sample question paper with important question & solution for Cbse board exam 2018

    CCSU Meerut , UP B.Ed. Revised Datesheet (Two year) Session 2017-2019 1st year and 2016-2018 2nd year Examination Datesheet

    S.S.T (SOCIAL SCIENCE) 087 CLASS X : QUESTION PAPER DESIGN, MARKING SCHEME WITH IMPORTANT QUESTIONS & SOLUTION FOR CBSE BOARD EXAM 2018 (22-03-2018)

    NOUN (संज्ञा), GENDER (लिंग) ,NUMBER (वचन)

    CLASS 11th PHYSICS SYLLABUS 2018-19 & COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION

    SCIENCE CLASS X : QUESTION PAPER DESIGN FOR CBSE BOARD EXAM 2018 (16th march 2018)

    Category

    Show more

    Facebook