Skip to main content

CBSE CLASS 11th BIOLOGY SYLLABUS 2018-19 COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION

CLASS 11th Biology SYLLABUS 2018-19  COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION


UNITCHAPTERMARKSDOWNLOAD1. Diversity of Living OrganismsChapter–1: The Living World

Chapter–2: Biological Classification

Chapter–3: Plant Kingdom

Chapter–4: Animal Kingdom

072. Structural Organisation in Plants and AnimalsChapter-5: Morphology of Flowering Plants

Chapter-6: Anatomy of Flowering Plants

Chapter-7: Structural Organisation in Animals

12
3. Cell: Structure and FunctionChapter-8: Cell-The Unit of Life

Chapter-9: Biomolecules

Chapter-10: Cell Cycle and Cell Division

154. Plant PhysiologyChapter-11: Transport in Plants

Chapter-12: Mineral Nutrition

Chapter-13: Photosynthesis in Higher Plants

Chapter-14: Respiration in Plants

Chapter-15: Plant - Growth and Development


185. Human PhysiologyChapter-16: Digestion and Absorption

Chapter-17: Breathing and Exchange of Gases

Chapter-18: Body Fluids and Circulation

Chapter-19: Excretory Products and Their Elimination

Chapter-20: Locomotion and Movement

Chapter-21: Neura…

SCIENCE CLASS X : QUESTION PAPER DESIGN FOR CBSE BOARD EXAM 2018 (16th march 2018)

SAMPLE QUESTION PAPER
(2017-18)
CLASS X (SCIENCE)
CBSE BOARD EXAM 2018 


Download App for CBSE BOARD EXAM 2018 (FOR CLASS 10th/12th) CLICK HERE
Download VyakhyaEdu App for CBSE BOARD EXAM 2018 (FOR CLASS 10th/12th) -  CLICK HERE

 SUBSCRIBE US ON YOUTUBE 

VIDEOS FOR CLASS X BOARD EXAM 2018 ( WATCH NOW )
  •  watch Full Playlist of Class X WATCH NOW
  • Important Tips How to prepare to score High marks in CBSE class 10th or 12th Board Exam 2018  WATCH NOW
  •  CLASS X SCIENCE CHAPTER 12th ELECTRICITY FOR CBSE BOARD EXAM 2018 → WATCH NOW



Other posts you might be interested in:

CLASS10th BOARD EXAM 2018

 Time allowed: 03
 Hours Maximum Marks: 80 

General Instructions:

 (i) The question paper comprises two sections, A and B. You are to attempt both the sections. 
(ii) All questions are compulsory. 
(iii) All questions of Section-A and B are to be attempted separately. 
(iv) There is an internal choice in three questions of three marks each, two questions of five marks each and one question of two marks each.
 (v) Question numbers 1 and 2 in Section-A are one mark question. They are to be answered in one word or in one sentence.
 (vi) Question numbers 3 to 5 in Section- A are two marks questions. These are to be answered in 30 words each. 
(vii) Question numbers 6 to 15 in Section-A are three marks questions. These are to be answered in about 50 words each.
 (viii) Question numbers 16 to 21 in Section-A are 5 marks questions. These are to be answered in 70 words each. 
(ix) Question numbers 22 to 27 in Section- B are based on practical skills. Each question is a two marks question. These are to be answered in brief. 


 (SECTION - A )


1. Give an example of a flower which contains both stamens and carpels.

ANS.   Hibiscus/Mustard (or any other correct answer)


2. Mention any one point of difference between Pepsin and Trypsin.

ANS.  Pepsin 
Produced in stomach 
Acts in acidic medium 
Trypsin
Produced by pancreas
Acts in basic medium

3. An element “X” has mass number 35 and the number of neutrons, is 18. Identify the group number and period of “X”.

ANS. Atomic number of X = Mass number of X – No. of neutrons =35-18=17 Electronic configuration = 2, 8, 7 Group number = 17 , Period No. = 3



4. An object of height 1.2m is placed before a concave mirror of focal length 20cm so that a real image is formed at a distance of 60cm from it. Find the position of an object. What will be the height of the image formed?

ANS.
 Vyakhya EDU

5. Why is there a need to harness non-conventional sources of energy? Give two main reasons.

ANS. 
i) Our demand for energy is increasing to improve quality of life and growth of population.
ii) Fossil fuels are limited (or any other two)


6. Name the electric device that converts mechanical energy into electrical energy. Draw the labelled diagram and explain the principle involved in this device.

ANS.
Electric generator
Principle electromagnetic induction which states that electric current is
induced in a closed circuit because of changing magnetic field.


Vyakhya edu
Electric Generator
OR

6. 
i)What is the function of earth wire in electrical instruments?
ii)Explain what is short circuiting an electric supply.
iii)What is the usual current rating of the fuse wire in the line to feed
(a)Lights and fans? 
(b) Appliances of 2kW or more power?

ANS.
 i) Earth wire in electrical instruments saves us from all possible electric shocks.
ii) Accidently, when live and neutral wires of an electric circuit comes into direct contact, it is called shor circuiting.
iii) (a) 5A (b) 15A


7. Draw a circuit diagram of an electric circuit containing a cell, a key , an ammeter , a resistor of 4Ω in series with a combination of two resistors (8Ω each) in parallel and a voltmeter across parallel combination. Each of them dissipate maximum energy and can withstand a maximum power of 16W without melting. Find the maximum current that can flow through the three resistors.

ANS.
 Vyakhya EDU

8. In the electrolysis of water,
a)Name the gas collected at anode and cathode
b)Why is the volume of gas collected at one electrode double than the other?
c)What would happen if dil H2SO4 is not added to water?

ANS.
a) In the electrolysis of water, the gas collected at cathode is : Hydrogen
The gas collected at anode is : oxygen
b) The gas which is collected in double the amount during the
electrolysis of water is Hydrogen. This is because water contains two
parts of hydrogen element as compared to one part of oxygen
element by volume.
c) Pure water is a bad conductor of electricity, by adding drops of

sulphuric acid; we make it a good conductor of electricity.



9. Differentiate between the arrangement of elements in Mendeleev’s periodic table and Modern periodic table.

ANS. - 

Mendeleev’s Periodic table-
- The elements were arranged
according to increased atomic

Masses.

- Position of isotopes was not

Justified.

- Position of hydrogen was not
Justified because it resembles
Both with Alkali metals and
Halogens.

Modern periodic table
-The elements were arranged
according to increased Atomic
numbers.

-There was no problem in the
Placing of isotopes

- Hydrogen has been given a
unique position due to its
resemblance with alkalis and
Halogens.


10. Explain the ways in which glucose is broken down in absence of oxygen.

ANS. 
There are two ways of anaerobic breakdown of glucose. First step is
breakdown of glucose molecule into pyruvate which takes place in cytoplasm.

The anaerobic breakdown in bacteria is called fermentation. During
fermentation pyruvate is broken down to ethyl alcohol and carbondioxide.

When there is lack of oxygen in our muscle cells pyruvate is broken down to
lactic acid.
Very less amount of energy is released in both the above cases.


OR

10. List three differences between arteries and veins.

ANS.

- Arteries carry blood away from the heart while veins carry blood towards the

heart.

- Arteries are thick walled while veins are thin walled.

- Valves are absent in arteries while valves are present in veins to ensure that blood flows in one direction only. (any other)

11. How do Mendel’s experiments show that traits may be dominant or recessive?

ANS.
Mendel conducted a monohybrid cross with pea plants, and he observed that one of the contrasting characters disappears in F1 generator. This character reappears in F2 generation (obtained by selfing F1) in just 25% of the progeny. Mendel conclude that the character which epresses itself in F1 is the dominant character while the other one when is not able to epress thourhg present in F1 individuals is recessive. This recessive character is able to express only in its pure form i.e. in 25% of F2 individuals.





12. Rohit focused the image of a candle flame on a white screen using a convex lens. He noted down the position of the candle , screen and lens as under :
Position of candle = 26.0 cm
Position of convex lens = 50.0 cm
Position of screen = 74.0 cm
i) What is the focal length of the convex lens?
ii) Where will the image be formed if he shifts the candle towards the lens at a position of 38 cm?
iii) Draw a ray diagram to show the formation of the image in case (ii) as said above?

ANS. 
Vyakhya edu


13. “pH has a great importance in our daily life” explain by giving three examples.

ANS. 
Any three point given above –
1. Plants and animals are pH sensitive. Living organisms can survive only in narrow range of pH change.
2. pH of the soil. Plants require a specific pH range for their healthy growth.
3. pH in our digestive system. Our stomach produces hydrochloric acid that helps in the digestion of food. During in digestion the stomach produces too much acid that cause pain and irritation.
4. Change in pH causes tooth decay. Tooth decay start when the pH of the mouth is lower than 5.5. Tooth enamel gets corroded when the pH in the mouth is below 5.5.
5. Self-defense by plants and animals through chemical warfare. Bee– sting leaves and acid causing pain and irritation. Applying a mild base like baking soda on the stung area provides relief.

OR

13. A compound which is prepared from gypsum has the property of hardening when mixed with a proper quantity of water. Identify the compound and write its chemical formula. Write the chemical equation for its preparation. Mention any one use of the compound.

ANS. The name of the compound is Plaster of Paris. Its chemical formula is CaSO4. ½ H2O

Equation:   CaSO4.2H2O  CaSO4. ½ H2O + 1 ½ H2O
It is used in the hospitals mainly as plaster for supporting fractured bones in the right position



14. Why are fossils considered important in the study of evolution? Explain two ways by which age of fossils can be estimated.

ANS.Fossils provide evidence in favour of evoluation / establish evolutionary relationships by providing missing links.
Two ways
1. Relative method – Fossils found closer to the surface are more recent than those in deeper layer.
2. By detecting the ratios of different isohpes of the same element in the fossils material.


15. Our government launches campaigns to provide information about AIDS prevention, testing and treatment by putting posters, conducting radio shows and using other agencies of advertisements.
a) To which category of diseases AIDS belong? Name its causative organism.
b) Which kind of value is government trying to develop in the citizens by conducting the above kind of programs.

ANS. 
a) Viral / STD 
HIV
b) Sensitivity and awareness among the citizens towards leading a healthy and fit life.

16. With the help of a labelled circuit diagram wire describe an activity to illustrate the pattern of the magnetic field lines around a straight current carrying long conducting wire .
i) Name the rule that is used to find the direction of magnetic field associated with a current carrying conductor.
ii) Is there a similar magnetic field produced around a thin beam of moving
(a) alpha particles and (b) neutrons? Justify your answer.

ANS. 


17. You are given balls and stick model of six carbon atoms and fourteen hydrogen atoms and sufficient number of sticks. In how many ways one can join the models of six carbon atoms and fourteen hydrogen atoms to form different molecules of C6H14.

ANS.

OR

17. Draw the structural formulae of all the possible isomers of the compound with the molecular formula C3H6O and also give their electron dot structures.

ANS.


18.  a) 
i) Draw a neat diagram of human brain and
ii) Label Medulla and Cerebellum
iii) Write the functions of the above mentioned parts

b) ”Both overproduction and underproduction of Growth hormone leads to disorders in the body.” Explain

ANS.




19. Noopur needs a lens of power -4.5D for correction of her vision.
a) What kind of defect in vision is she suffering from?
b) What is the focal length and nature of the corrective lens?
c) Draw ray diagrams showing the (a) defected eye and (b) correction for this defect.
d) What are the causes of this defect?

ANS.


20. a) What is reactivity series? How does the reactivity series of metals help in predicting the relative activities of various metals?
b) Suggest different chemical processes used for obtaining a metal from its oxides for metals in the middle of the reactivity series and metals towards the top of the reactivity series. Support your answer with one example each.

ANS. 
a) 
The arrangement of metals in the vertical column in the order of decreasing reactivity is called reactivity series or activity series. A metal placed above hydrogen in the activity series will displace hydrogen from water or acids. A metal placed at the top of the activity series would displace metal below it. Thus a more reactive metal displaces a less reactive metal from its salt solution.

b)
i) For obtaining metals that are in the middle of the reactivity series, oxides of such metals can be reduced with coke (carbon) which acts as a reducing agent. 1½
Example: 2 Fe2O3 + 3 C  4 Fe + 3CO2
ii) For obtaining metals that are high in the reactivity series, their oxides are reduced to metals by the process of electrolysis
example: electrolysis of sodium chloride
at cathode: Na+ + e- Na

at anode: 2 Cl-  Cl2 + 2e-


21. a) “Improvements in our lifestyle have resulted in greater amounts of waste generation.” Give two examples to support the given statement. Suggest one change that we can incorporate in our lifestyle in order to reduce non-biodegradable waste.
b) The following organisms form a food chain.
Insect, Hawk, Grass, Snake, Frog
Which of these will have highest concentration of non-biodegradable chemicals? Name the phenomenon.

ANS.
a)
 More use of dispossible items like paper plates, plastic items, polythene etc.
 Changes in packaging (or any other example)
Suggestion – Reuse of polythene bages, plastic containers. (or any other)

b) Hewk Biomaginification
OR

21. a) What do you understand by “Watershed Management”? List any two advantages of watershed management.
b) “Human beings occupy the top level in any food chain.” What are the consequences of this on our body?

ANS.
Scientific soil and water conservation is called watershed management. Advantages:
i) Increases production and income of watershed community.
ii) Mitigates droughts and floods.
iii) Increases the life of downstream dams reservoirs (any two)
b)
1) Maximum level of bio magnification occurs here because of progressive accumulation.

2) We get very small amount of energy as only 10 % of the previous energy gets transferred at each trophic level


SECTION B





22. What do you observe when you drop a few drops of acetic acid to a test tube containing:
a) Phenolphthalein c) distilled water
b) Universal indicator d) sodium hydrogen carbonate

ANS.
i) Acetic acid will remain colourless in phenolphthalein
ii) Acetic acid will dissolve in distilled water forming a clear solution
iii) Universal indicator gives orange colour with acetic acid.

iv) Sodium hydrogen carbonate will give brisk effervescence due to the formation of CO2 gas.


23. Riya performs two set of experiments to study the length of the foam formed which are as follows:
Set I: she takes 10 ml of distilled water in test tube “A” and adds 5-6 drops of liquid soap in it and shakes the test tube vigorously.
Set II: she takes 10 ml of distilled water in a test tube “A” and adds 5-6 drops of liquid soap with half spoonful of CaSO4 in it and shakes the test tube. Write your observation and reason.

ANS.
Set I will have more length of foam because it consist of soft water.

Set II will form less foam because it consist of hard water due to the presence of CaSO4.



24. A student observed a permanent slide showing asexual reproduction in yeast. Draw diagrams of the observations he must have made from the slide. Name the process also.

ANS. 




25. A student conducted an experiment to show CO2 is released during respiration. List two precautions that he/she must take for obtaining correct observations.

ANS.
1) The set up should be airtight

2) Germinating seeds (living) should be used


26.
 
ANS. 


OR


26. In a given ammeter, a student sees that needle indicates 17 divisions in ammeter while performing an experiment to verify Ohm’s law. If ammeter has 10 divisions between 0 and 0.5A, then what is the value corresponding to 17 divisions?

ANS. 
An ammeter has 10 divisions between 0 to 0.5A. So,
1 Division = 0.5A /10

17 divisions = 17/20 = 0.85A


27. Draw a path of light ray passing through a prism. Label angle of incidence and angle of deviation in the ray diagram.

ANS. 




1. Question paper will consist of 27 questions.
2. All questions would be compulsory. However, an internal choice will be provided in three questions of 3 marks each, two questions of 5 marks each and one question (for assessing the practical skills) of 2 marks.
*One question of 3 marks will be included to assess the values inherent in the texts.

Other posts you might be interested in:






Comments

Popular posts from this blog

IMPORTANT MAP QUESTIONS (ITEMS) FOR CLASS - X S.S.T ( SOCIAL SCIENCE ) 087 CBSE BOARD EXAM 2018

Mathematics (041) Class X sample question paper with important question & solution for Cbse board exam 2018

CCSU Meerut , UP B.Ed. Revised Datesheet (Two year) Session 2017-2019 1st year and 2016-2018 2nd year Examination Datesheet

S.S.T (SOCIAL SCIENCE) 087 CLASS X : QUESTION PAPER DESIGN, MARKING SCHEME WITH IMPORTANT QUESTIONS & SOLUTION FOR CBSE BOARD EXAM 2018 (22-03-2018)

class 10th FIT (FOUNDATION OF INFORMATION TECHNOLOGY (Code:165) Important questions & Sample questions

NOUN (संज्ञा), GENDER (लिंग) ,NUMBER (वचन)

CLASS 11th PHYSICS SYLLABUS 2018-19 & COURSE STRUCTURE WITH MARKS DISTRIBUTION

Category

Show more

Facebook